Balanç de temporada de la secció d’esquí de fons

 

Amb la temporada finalitzada, la secció de fons fa el seu balanç en una campanya en què tant Irineu Esteve com Carola Vila s'han mostrat molt regulars.

Josep Maria Cabanes (sots director general SDG Banca Pais) ha destacat “la bona tasca que estaven duent a terme abans de l’atura de tot l’esport i que s’estava fent palesa, però no cal defallir perquè segur que la propera temporada l’agafaran amb la mateixa empenta i il·lusió”.

Joan Erola, director esportiu de la secció d’esquí de fons de la FAE: 

Resum general. Ha estat una temporada amb diferents objectius on crec que hem fet un pas endavant en general, però potser no de la manera que volíem. Començaré amb un anàlisis individualitzat per grups de treball tot i que desprès el farem per corredors.

Al grup de Copa del Mon, aquest any a part d’Ireneu hem incorporat un corredor espanyol (Imanol Rojo). L’objectiu era sumar en tots els sentits, sempre hem cregut que Ireneu pot avançar si entrena amb corredors de nivell semblant, i en aquest cas Imanol està una mica per sota d’Ireneu a nivell esportiu però és un corredor molt experimentat que li ha aportat altres coses. Al principi, tot i que Ireneu estava d’acord en aquesta incorporació, va ser una mica difícil acceptar un membre més a l’equip per part seva, però crec que poc a poc s’ha anat adonant que encara que Imanol ha millorat molt al seu costat, també Ireneu ha millorat en aspectes referents al dia a dia com el control de material, test de esquís etc.. En el moment que vam començar les curses, crec que aquesta col·laboració entre corredors ha millorat moltíssim i també crec que a Ireneu li ha anat bé. Pel que fa als resultats, aquest any ens vam marcar com a objectiu mantenir el gran nivell a Copa del Món que va assolir la temporada 2018/2019. En aquest sentit, s’ha fet una temporada molt similar, un pèl millor en quant a punts assolits i ranking i tenint en compte que no vam poder fer les finals de Canadà pel COVID-19, i on podríem haver rascat més punts encara de WC, però sí que és veritat que l’any passat el nostre potencial era inferior al d’aquest any, tot i que vam saber treure el 100% d’aquest potencial. En canvi aquesta temporada el nostre potencial tant a nivell tècnic (Ireneu, i tècnics) era més elevat i a nivell físic (Ireneu) també, però no hem pogut arribar a exprimir-lo al 100% com l’any passat. Hem tingut situacions sobretot al mes de febrer complicades que ens han limitat el poder estar a un nivell molt superior al del l’any passat, tot i que l’objectiu era estar al mateix nivell, ens vam adonar ja al mes de desembre que podíem estar molt millor que l’any passat i això ens ha fet acabar l’any amb aquesta sensació de no haver fet els resultats als quals per potencial col·lectiu i individual podíem assolir. La part positiva és que el potencial hi és i si som capaços de millorar aquest petits detalls que fan la diferència, estem en una bona posició tècnico-física per encarar la pròxima temporada amb objectius ja superiors als d’aquestes dues últimes. 

El programa pensat per al grup de Copa d’Europa aquesta temporada 19-20 ha estat de seguir, principalment, les competicions OPA i participar als Mundial sub-23. Coincidint en un any de canvi de categoria (Carola), tant en les competicions OPA, que passava a categoria sènior (absoluta) com en el Mundial sub-23 que passava a ser primer any de la categoria, les expectatives de resultat no estaven molt definides, ja que els paràmetres d’avaluació canviaven respecte de la temporada passada. Tot i així, en esquí de fons disposem de la puntuació FIS, que és un paràmetre que ens dóna molta informació sobre el rendiment del corredor. 

Pel què fa a les competicions OPA, hem pogut participar en totes les proves programades, a excepció de les finals que han estat cancel·lades per la situació actual del COVID-19. En totes elles, sobretot en base a la puntuació FIS, hem pogut veure que el seu nivell ha pujat respecte de les competicions de l’any passat i, a més, ha sigut molt i molt regular en totes les competicions. Per tant, la conclusió seria que ha consolidat molt bé un nivell superior al de la temporada anterior. En quant a posició en aquestes competicions ha pogut estar entre les 20 primeres classificades en gairebé totes les curses de distància (6/8). Pel què fa a la participació al Mundial sub23, consideràvem que un bon resultat era estar entre les 30 primeres en les curses de distància. Finalment, vam aconseguir estar en posició 32 i posició 26. En qualsevol cas, bones curses, tenint en compte el nivell que hi havia. 

A banda de diverses competicions FIS i Copes de França realitzades com a preparació de les competicions més importants, també vam decidir, a criteri tècnic, que podia ser convenient fer la primera participació a la Copa del Món. Com a calendari, tipus de competició i logística ens va anar bé que aquesta participació fos a Ostersund (Suècia), en les dues primeres etapes de l’Ski Tour” d’escandinàvia. Vam tenir un bon rendiment en totes dues curses, competint bastant al seu nivell i perdent al voltant de 3’ de la primera classificada en totes dues curses. D’aquí en traiem una valoració positiva, tot i ser una primera experiència on influeixen molts factors, va aconseguir competir al seu nivell. A més, ens va donar una idea de quin és el nivell de la Carola respecte a les millors del món i, ara sabem on som i ens dóna una idea de com s’ha de seguir treballant i ens quins aspectes de la preparació hem d’incidir més.

Farem també una anàlisi més individualitzat dels nostres dos corredors que tenim a la FAE.

Ireneu Esteve aquesta temporada ha assolit els objectius que ens vam marcar, de 16 curses de distància aquesta temporada ha aconseguit estar en 10 curses en punts de Copa del Món, amb un Top10, un Top15 i un Top20, de les curses que no hem aconseguit estar en el Top30, (esprints a part), Ireneu s’ha mogut entre la posició 31-34, és a dir en posicions sempre al límit dels punts. Com he dit al resum general, el rendiment ha sigut molt bo, però estic convençut que a Falun, on va trencar esquís, era una cursa de Top15 i al Tour d’escandinàvia si no hagués hagut d’entrar a l’antibiòtic per una infecció al coll, les curses que estava al límit d’entrar en punts hagués sigut molt probable que Ireneu hagués entrat en zona punts, tenint en compte que l’última cursa del Tour d’escandinàvia va competir amb moltes molèsties al turmell. Acabem la temporada en un ranking general en la posició 44 (55 temporada 2018/2019), i en la posició 35 en distancia (39 en la temporada 2018/2019).

Carola Vila, com hem resumit en la part general, ha fet una temporada molt regular, sense alts i baixos, això es bo, però també ens ha faltat aquells 15/20 dies d’estat de forma superior a l’habitual durant la temporada. Crec que ha començat bé el seu primer any en categoria sènior, però també crec que en l’aspecte tècnic ens hem quedat estancats i és un tema que tant jo en pretemporada com la Laura Orgué en l’etapa competitiva li hem insistit molt. Ella s’ha centrat molt en l’aspecte físic (en aquest aspecte hem fet un pas endavant), però molt poc en l’aspecte tècnic, i la Carola és on més ha d’incidir, ja que les grans mancances que té són tècniques i si no millorem aquest aspecte serà difícil que progressi per entrar al circuit de Copa del Món amb garanties de fer-ho bé. Creiem que ella ha vist i ha detectat aquesta mancança i aquest és el primer punt per començar a treballar de cara a la pròxima temporada.

Pel que respecta al grup de joves EBBE, aquesta temporada tot i que no hem assolit uns grans resultats, en el cas del Quim Grioche hem construït una bona base de treball de futur. El primer any sempre és difícil assimilar el volum de feina feta en pretemporada i és cert que els dos primers mesos el seu rendiment era baix, però la segona meitat de temporada ha millorat moltíssim i creiem que el pròxim any pot ser un any important per ell per posicionar-lo amb un bon nivell en l’àmbit internacional. Pel que respecta a Ona Ferrando, la dinàmica és molt semblant a la de l’any passat, no veiem progrés. Haurem d’analitzar els motius i valorar amb l’Ona quines actuacions haurem de prendre en aquest sentit. Serà difícil per a ella un cop acabat el batxillerat poder formar part de l’estructura FAE si no tenim un canvi molt significatiu. Per altra part, en aquest grup EBBE, tot i que fins el pròxim curs no s’incorporarà en tema estudis al programa EBBE, hem anat introduint a Gina Del Rio (corredora del Club NEC), i amb uns resultats i una progressió enorme, creiem que serà una molt bona incorporació al EBBE la pròxima temporada.

Pel que fa a la preparació dels nostres corredors, aquest any hem pogut ja fer servir una nova eina a casa nostra, el Refugi d’Entrenament en Alçada (REA), i crec que és una de les coses més positives de la temporada en quan a reforç de la preparació dels corredors. Hem gaudit d’aquesta eina els mesos d’hivern, però per a la pròxima temporada podrem ja treballar en període de preparació al REA. Cal agrair a totes les parts implicades en aquest inici de projecte que segur que serà l’eina que ens permetrà potenciar els esports d’hivern i, per què no, altres modalitats al nostre país.

Irineu Esteve, fondista: “Teníem un objectiu bastant important, que era un top30 en la Copa del Món de distància, que malauradament no ha pogut ser. Ens ha faltat, crec recordar, vint-i-pocs punts. Penso que hem estat en una línia bastant regular, hem marcat punts, hem estat al top30 en bastant curses, però malauradament no hem pogut aconseguir-ho. Crec que vam començar bé, a un nivell alt, que el vam mantindre fins el Tour d’Ski. En les últimes curses, en les dues últimes ens va anar millor. Després, vam perseguir la Copa del Món una altra vegada i vam tindre alguna cursa de baix rendiment, i el Tour d’Escandinàvia, que és on podíem marcar més punts, tampoc va ser el que realment ens esperàvem. Estem contents del rendiment que hem tingut, però esperàvem un pèl més, un esglaó més per poder fer aquest objectiu. Moltes gràcies a la Federació, a Andbank i Naturlandia com sempre i esperem que aquesta situació s’acabi aviat, i molts ànims a tots”.

Carola Vila, fondista: “Crec que és una temporada que destaca per la seva regularitat, sobretot a la Copa d’Europa, que és el circuit en què ens centràvem. Això té la seva banda positiva, però jo també veig la negativa, que és que ens ha faltat un dia de trobar un ‘carrerón’ i acostar-nos a posicions més capdavanteres, com pot ser un top10. Després hem fet una inserció a la Copa del Món, on sobretot anàvem a buscar experiència, i no resultats. De resultats esperava una mica més, però al final vaig córrer al meu nivell. Per últim, vam fer uns Mundials sub-23 a Alemanya que malauradament van ser les últimes carreres de la temporada. En skating vam fer una carrera amb molt bones sensacions i de la qual estic bastant contenta amb el resultat. En clàssic no ens va sortir una carrera tan bona, però vam córrer a un nivell correcte. Per últim, volia agrair als que ja fa anys són el meu suport i als que han donat suport al refugi d’alçada a la Rabassa, que són Andbank, el Comitè Olímpic, la Federació i el Comú de Sant Julià,  perquè tant Iri com jo hem pogut preparar els punts importants de la temporada, fent estades allà dalt amb entrenaments de gran qualitat. Moltes gràcies a tots. Ara toca consciència, i quedar-se a casa”.