Presentació de la temporada de l’equip nacional d’esquí alpí

Avui ha tingut lloc a la seu central de Crèdit Andorrà la presentació oficial de la temporada en la secció d’esquí alpí, i en concret dels esquiadors de l’equip nacional. A l’acte han estat presents Justo Ruiz, secretari d'Estat d'Esports del Govern d'Andorra, Josep Pintat, president de la FAE, Max Tissot, director de la secció d’esquí alpí de la FAE, i Joan R. Mas, director de Comunicació Corporativa, Màrqueting i Transformació Digital Clients de Crèdit Andorrà.

Durant la presentació, per part del Govern, Justo Ruiz, ha encoratjat a la federació i als seus esportistes a continuar treballant. Per part de Crèdit Andorrà, Joan R. Mas ha destacat que els objectius del banc en l’àmbit del patrocini esportiu són la promoció de la pràctica de l’esquí, el  suport al sector de la neu com a motor econòmic del país, així com col·laborar a  situar Andorra, a escala internacional, com a país de neu. Per la seva part, el president de la FAE, Pepi Pintat, ha agraït tots els suports rebuts i ha posat l’accent en el gran esforç extra que s’ha fet per part de tots, esportistes i preparadors, en aquesta pretemporada tan diferent a les habituals. 

En l’àmbit esportiu, ha pres la paraula Max Tissot, director d’alpí de la FAE, que ha volgut agrair primer de tot el treball de tot el cos d’entrenadors dels equips nacionals en una pretemporada difícil per a tots. “El COVID va obligar tothom a reinventar se per donar solució a un problema inesperat”, ha manifestat. 

La roda de premsa ha establert l’inici de les primeres curses importants per a l’equip nacional: el 18 i 19 de novembre, a Zinal, amb curses FIS per a Àxel Esteve i Joan Verdú. Després, arribarà la Copa de Món femenina d’eslàlom a Levi, amb Mireia Gutiérrez, el cap de setmana del 21 i 22 de novembre.

Pel que fa als objectius de cada esquiador, Max Tissot ha explicat un per un. En el cas de Mireia Gutiérrez, “ha d’assolir resultats en el top 25 de la Copa del Món”, ha especificat el director d’alpí, que ha recordat que enguany compta “amb un bon dorsal de sortida que li assegura una bona pista”. “La Mimi, com cada any”, ha destacat, “ha treballat de forma molt professional durant tota la pretemporada per estar en el millor estat de forma possible”.

Respecte a Cande Moreno, l’objectiu és que continuï amb la progressió que va tenir la temporada passat “i intentar ser més regular en el top 20 o 15 de la Copa d’Europa”. No es descarta, si el calendari ho permet, que pugui ser “a alguna Copa del Món amb la intenció de confrontar-se amb el millor nivell mundial i seguir millorant”, segons Tissot. En tot cas, la cursa més important de la seva temporada serà “el Mundial júnior de Bansko, on esperem que arribi en un estat de forma excel·lent per anar a buscar un Top 10 o 5”.

Sobre Carla Mijares, Max Tissot espera “continuïtat a la seva bona progressió feta la temporada passada”. Mijares ha entrenat tota la pretemporada juntament amb Mireia Gutiérrez, “i això li ha donat bones referències tant a pistes com als entrenaments físics per fer front a l’hivern amb confiança”. “Si tot va bé”, ha afegit Tissot, “també podria participar al Mundial júnior de Bansko”.

En homes, Àxel Esteve va estar pràcticament sense competir durant la temporada passada. La lesió i l’operació van marcar el seu any i ara, segons Tissot, “haurà de tornar a agafar el ritme de cursa i la confiança per poder ràpidament participar en les curses de Copa d’Europa tant en gegant con en eslàlom”. El seu estat físic “sembla bo i millora encara més cada dia i a pistes també estem veient un Àxel cada cop mes ràpid i esperem que tots els seus esforços li permetin entrar en el Top 30”, ha explicat Tissot.

Pel que fa a Joan Verdú, es troba en una situació similar a l’Àxel Esteve: “Ha d’agafar el ritme de cursa i confiança el més ràpid possible en un primer temps en curses FIS i després en Copa d’Europa”. Joan ha fet “un gran treball postoperatori”, segons Tissot, que considera que el seu estat de forma “és més que bo i tot el cos tècnic confiem en què estarà al màxim per afrontar l’hivern al seu nivell més alt possible”.

En velocitat, Matías Vargas i Kevin Courrieu tenen objectius similars orientats principalment en les proves de Copa d’Europa. “Aquesta temporada han de fer un pas endavant i entrar regularment en el top 30”, afirmat Tissot, que ha recordat per a aquesta temporada poden comptar amb un material nou “amb el qual confiem que els ajudarà a assolir aquests objectius”. 

Àlex Rius, per la seva part, tindrà com a objectius les proves de Copa d’Europa “com el Mati i Kevin, però en eslàlom”, segons Tissot, que destaca que l’esquiador porta dues temporades “aconseguint resultats a les portes del top 30 i aquesta temporada ha de donar el pas endavant, per això ha de ser capaç d’esquiar més regularment al seu millor nivell i marcar punts en aquest circuit”.

Així mateix, Bartumeu Gabriel i Xavi Cornella són el dos júniors de l’equip masculí, amb els mateixos objectius per als dos: “Continuar la bona progressió que van fer la temporada passada, pujar a podis en curses FIS i arribar en les millors condiciones possibles al Mundial júnior de Bansko. 

Entre els objectius de la temporada també la direcció d’alpí té en ment “estar molt pendents dels grups EEBE que estan realitzant una gran feina”, en paraules de Tissot, que ha recordat que alguns d’ells “van poder compartir entrenaments amb els equips nacionals per donar-los l’oportunitat de confrontar-se amb els millors esquiadors andorrans, entrenar amb tècnics d’experiència i gaudir d’alguns dies d’esquí de més”.